BOKRÉTA ÜNNEP ÉS NYÍLT NAP AZ ÉLETÖRÖM NYUGDÍJASHÁZBAN

Életöröm Nyugdíjasház: felkerül a bokréta

A rendezvény időpontja: 2016. augusztus 4. 9.00 óra

A rendezvény helye: Életöröm Idősek Otthona, 8200 Veszprém, Sólyi u. 20.

A Bokréta Ünnep és nyílt nap programja:

09:00 Megnyitó, Veszprém város vezetésének köszöntő beszéde,

egyházak képviselői (katolikus, református, evangélikus) megáldják az épületet

09:15 Az Életöröm Dalkör fellépése

09:20 Vers, Helesfai Szilárd lakó előadásában

Állófogadás, lakások megtekintése

 

Örömmel biztosítunk lehetőséget arra, hogy személyesen megtekintse leendő otthonát, feltegye kérdéseit.

Jöjjön el hozzánk, ismerkedjen meg az itt lakókkal, nézze meg, lakóink miért szeretnek nálunk élni, a már több mint 10 éve működő Életöröm Idősek Otthonában és kiránduljon egyet a környéken!

Szeretettel várjuk!

Addig is nézzen körbe galériánkban!

A bokrétaünnep hagyományáról

A bokrétaünnep az építők és építtető(k) közös ünnepe, amelyet az épület tartószerkezetének elkészültekor szoktak megtartani.

A hagyományok szerint az épület legmagasabb pontjára bokrétafát állítanak, vagy bokrétacsokrot helyeznek el. Az egyik ács vagy a pallér beszédet mond. Ezen köszönetet mond egyrészt az építésznek és a tulajdonosnak, másrészt Isten áldását kéri a házra. A szónok szokás szerint egy pohár bort vagy pálinkát kap, amelyet a háztulajdonos egészségére ürít, majd a tetőről lehajítja. Ha a pohár összetörik, minden jól fog alakulni, de ha épen marad, az rossz előjelnek számít és természetesen a ledobója számára is nagy szégyent jelent. A háztulajdonosnak még be kell vernie az utolsó szöget, amelynek során könnyen a munkások ugratásának áldozata lehet.

Az ünnepi beszédet követően legtöbbször magán az építkezés helyén bokrétaünnepi lakomát tartottak. A háztulajdonos a lakomával mond köszönetet az építkezésen dolgozóknak. A 15. ás 16. században az étel-ital az építőmunka megkezdésekor vagy befejezésekor a munkások bérének része volt. A bokrétaünnepre a munkások mellett a többi segítőt, a szomszédokat és az építési vállalkozó képviselőjét is meghívták. Ugyanakkor alkalom nyílt arra is, hogy a barátoknak és rokonoknak bemutatassák az építkezés állását.