Tájékoztató a COVID-19-el kapcsolatos intézkedésekről - Életöröm

A COVID-19 FERTŐZÉSSEL KAPCSOLATOS ELJÁRÁS 2020.06.19. NAPTÓL

 

A vírus zárt közösségben történő gyors terjedése, valamint a betegségnek leginkább kitett személyek egészségének védelme és a járvány megfékezése érdekében az országos tisztifőorvos 2020. március 8. napján kiadott, majd többször módosított látogatási és kijárási tilalmat elrendelő határozatának 2020. június 18. napján kelt módosítása a szociális intézmények vonatkozásában a kijárási tilalmat is feloldotta.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ által 2020.06.14. napon ellenjegyzett, a bentlakásos szociális intézmények covid-19 fertőzéssel kapcsolatos feladatait tartalmazó eljárásrend (faliújságon elhelyezve), részletesen tartalmazza a továbbiakban is betartandó intézkedéseket.

 

A két fenti dokumentum, valamint az intézmény saját hatáskörben meghatározott eljárásrendje szerint az alábbiak betartása és betartatása visszavonásig kötelező:

 

 1. A maszk viselése orrot és szájat eltakarva az épületen belül az ellátottak, a látogatók és munkavállalók számára is kötelező.
 2. A nyugdíjasház bejárata továbbra is zárva marad. A ki-/bejárás kizárólag az idős otthoni épület portáján át történhet.
 3. Az intézménybe csak egészséges munkavállaló, az intézmény működéséhez szükséges szakember és látogató léphet be. Belépéskor az érintésmentes hőmérőzés kötelező, 37,7 C fok feletti hőmérés esetén a beléptetés megtagadható. Ebben az esetben a portás kolléga értesíti a műszakvezető ápolót.
 4. A látogatásra vonatkozó, 2020. június 4-én hozott szabályozás továbbra is életben marad. A látogatás a hét minden napján lehetséges.
 5. A porta ill. a részleg bejárata mellett elhelyezett érintés nélkül használható, alkoholos kézfertőtlenítő szer adagolót belépéskor a munkavállalók, a gondozottak és látogatók is használni kötelesek.
 6. A szakorvosi vizsgálatokat a gondozottak igénybe vehetik.
 7. Új gondozott akkor kerülhet felvételre, ha rendelkezésre áll egy, 4 napnál nem régebbi kenetvételes vizsgálat negatív eredménye.
 8. Amennyiben a gondozottat legalább 48 órát kórházban kezelték, az intézménybe bocsátás feltétele egy kenetvételes vizsgálat negatív eredménye, melynek elvégzése a kórház feladata.
 9. Amennyiben a gondozott távolléte 48 órát nem meghaladó, intézkedés és / vagy laboratóriumi vizsgálat nélkül visszatérhet az intézménybe.
 10. Ha két napnál hosszabb távollét után negatív eredményű kenetvételes teszteredmény nem áll rendelkezésre, akkor a visszavételtől számított 14 napig járványügyi megfigyelés (karantén) alá kell helyezni az ellátottat.
 11. Fodrász és pedikűrös egyeztetett időpontban, megfelelő védőeszköz viselésével dolgozhat, külsős vendégeket nem fogadhatnak.
 12. A fertőzés megelőzésének legfontosabb módja továbbra is a gyakori, alapos szappanos kézmosás.
 13. A köhögési etikettet, az egymástól való 1,5 m távolságot tartsuk be.
 14. Az ellátottak részére érkező postai küldeményeket a titkárság veszi át, a csomagokat portai leadással és előrefizetéssel lehet rendelni. A titkárság gondozottak számára fennálló ügyfélfogadási ideje kedd és csütörtök 11-12 óra.
 15. A mentál munkacsoport folytatja a napi és heti rendszerességgel folyó programjait, egyszerre max. 10 fős ellátotti létszámmal.
 16. Az étterem a szokásos működését legkésőbb július 15. nappal kezdi meg.
 17. Visszavonásig vendégebéd csak éthordóban adható ki.

 

Veszprém, 2020. június 19.

 

intézményvezető